Liceul Teoretic „Marin Preda” din Turnu Măgurele este una dintre unitățile de învățământ care fac parte din consorțiul proiectuluide acreditare ERASMUS+, cu numărul de referință 2022-1-RO01-KA120-SCH-000106631,al cărui beneficiar este Casa Corpului Didactic Teleorman.
Prin participarea ca membru al consorțiului la proiectul de acreditare maisus menționat, ne propunem să contribuim la atingerea unei ținte strategice din PDI-ului școlii care vizează implicarea instituției în activități de cooperare europeană și dezvoltarea de proiecte comunitare. Pentru a asigura un învățământ de calitate, la standarde europene, care să ofere elevilor noștri șanse egale atât în instituții de învățământ din alte state europene, cât și pe piața muncii europene, dorim să facilităm participarea elevilor și a cadrelor didactice la activități de învățare în alte țări. Toți participanții la astfel de stagii de formare vor cunoaște alte sisteme de învățământ, vor putea face comparații, vor adapta/ajusta procesul educativ condițiilor și nevoilor contemporane, cu atât mai mult cu cât Liceul Teoretic „Marin Preda” funcționează într-o zonă defavorizată, cu posibilități economice și culturale reduse.
Proiectul de parteneriat la scară mică „Let’s Stop Bullying and Bullies Together”, cu numărul de referință european 2021-1-MK01-KA210-SCH-000030332, finanțat prin Programul ERASMUS +, acțiunea KA2, se va derula în perioada 1 ianuarie 2022 – 30 august 2023. Proiectul este coordonat de o unitate de învățământ liceală din Macedonia, SUGS „Zef Lush Marku” Skopje, având ca parteneri Kirikkale Yahsihan Mesleki Egitim Merkezi, din Turcia, Liceul Teoretic Marin Preda - Turnu Măgurele din România și Istituto Comprensivo Statale Giovanni Paolo II din Italia.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă prevenirea și combaterea bullying-ului de orice fel în rândul adolescenților, iar activitățile vor urmări scăderea numărului de elevi care ajung victime ale bullying-ului, diminuarea ratei de absenteism și abandon școlar în fiecare unitate școlară implicată în proiect, identificarea unor metode eficiente de educație și formare împotriva oricărei forme de violență, realizarea unui schimb eficient de bune practici în domeniul vizat de proiect.
Pe parcursul celor 18 luni de colaborare, se vor organiza mobilități transnaționale, găzduite de fiecare instituție parteneră, la care vor participa atât cadre didactice cât și elevi.
Liceul Teoretic „Marin Preda” din Turnu Măgurele este coordonatorul la nivel european al parteneriatului de cooperare în educația școlară Erasmus+ KA2, intitulat „An innovative approach to food waste management in order to educate young people to value food and reduce the waste – ZERO WASTE” (O abordare inovatoare a managementului risipei alimentare pentru a educa tinerii să prețuiască alimentele și să reducă deșeurile – ZERO WASTE) ”, număr de referință european 2021-1-RO01-KA220-SCH-000032588. Proiectul se derulează pe o perioadă de doi ani (noiembrie 2021-octombrie 2023) în 7 țări - Grecia, Cipru, Italia, Spania, Turcia, Bulgaria și România, iar instituțiile partenere sunt următoarele: Innovation Hive (GR), dot2dot KOINSEP (GR), Petit Pas (IT), Balkan Bridge EOOD (BG), GED: Geleceğin Eğitimi Derneği (TR), Center for Social Innovation (CSI – CY), și Gestión Estrtégica E Innovación Sl, (ES). Proiectul urmărește informarea și formarea cadrelor didactice cu privire la consecințele sociale, de mediu și financiare ale risipei alimentare, identificarea celor mai bune practici pentru reducerea risipei alimentare, educarea elevilor în vederea acționării ca transmițători pentru un mod de viață bazat pe economia ciclică, gestionarea adecvată a consumului zilnic de alimente și eliminarea risipei alimentare sub mottoul: „Utilizați cu înțelepciune, reduceți, reciclați!”.
În cadrul proiectului, vor fi obținute patru rezultate (Project results):
PR1 – Raport sintetic european cu privire la nevoile și provocările managementului risipei alimentare în educația școlară
PR2 – Dezvoltarea unui curs de formare pe tema proiectului (managementul risipei alimentare), pilotarea cursului de formare
PR3 –Joc didactic interactiv despre managementul risipei alimentare
PR4 – Set de instrumente ZERO WASTE pentru organizațiile implicate în educație
Liceul Teoretic „Marin Preda” este partener în cadrul proiectului de parteneriat la scară mică „HEAL TOGETHER”, cu numărul de referință european 2021-1-TR01-KA210-SCH-000029452, finanțat prin Programul ERASMUS +, acţiunea KA2 și coordonat de Zühtü Özkardaşlar Anatolian High School, din localitatea Balıkesir, Turcia. Activitățile din proiect vor fi derulate alături de alte trei instituții: ASD CYB Sport Yoga Danza E Benessere - Italia, Soug Kırıl Pejcınovık – Macedonia, SPORTSROOM – Bulgaria.
Proiectul urmărește să reducă anxietatea și depresia elevilor, precum și să-i ajute să dezvolte atitudini pozitive. Parteneriatul vizează creșterea rezultatelor școlare, a motivației și a inteligenței sociale și, în același timp, prevenirea părăsirii timpurii a școlii.
Impactul pe termen lung al proiectului va fi vizibil în:
• Îmbunătățirea competenței lingvistice a tuturor participanților în proiect
• Dezvoltarea abilităților de lucru în echipe multinaționale
• Lărgirea orizontului cultural al grupului țintă
• Îmbogățirea repertoriului didactic cu strategii și tehnici care vor contribui la creșterea capacității de concentrare a elevilor, reducerea stresului și a anxietății Creșterea vizibilității instituțiilor implicate în proiect la nivelul comunității locale
• Implicarea mai mare a părinților în activitățile propuse de școală
Parteneriatul pentru inovare și schimb de experiență „My biggest dream- better world”, finanțat prin programul ERASMUS+, având numărul de referință la nivel european 2020-1-EL01-KA227-SCH-094775, se va implementa pe o durată de doi ani (iunie 2021 - mai 2023) și reunește unități de învățământ din 8 țări: Mousiko Scholio Trikalon din Grecia (coordonator), Osnovno Uchilishte „Nikola Parapunov” din Bulgaria, Polo Liceale Statale „R. Mattioli” din Italia, Vilnius Zemynos Gimnazija din Lituania, Drzavno Uciliste za Deca i Mladi so Osteten Vid „Dimitar Vlahov” din Macedonia, EPRALIMA din Portugalia, Hüseyin Bürge Anadolu Lisesi din Turcia și Liceul Teoretic „Marin Preda” din Turnu Măgurele, România.
Proiectul urmărește îmbunătățirea competențelor și abilităților elevilor prin intermediul artei și al creativității, iar în cadrul acestuia, vor fi organizate 3 întâlniri de staff (în Bulgaria, Portugalia și Macedonia) și 5 mobilități cu elevi și profesori (în Italia, Grecia, Lituania, România și Turcia).
Pe parcursul celor 24 de luni în care vor fi derulate activitățile proiectului, se vor realiza următoarele produse:
• un material didactic - care va servi ca exemplu de bună practică și va conține modele de activități interdisciplinare pe tema proiectului
• o revistă literară – care va include compoziții, cercetări și traduceri literare realizate de elevi. pe tema proiectului
• un album și o expoziție cu lucrările elevilor
• un imn al proiectului
• prezentări în format Power Point despre istoria și tradițiile muzicii, în țările partenere
• un jurnal al proiectului
• o piesă de teatru
• un dicționar ilustrat în toate limbile partenere (despre mediul meu, activități artistice etc.)
• materiale didactice în limbajul Braille și un material video adoptat elevilor cu deficiențe de vedere
În perioada septembrie 2019 - august 2021, Liceul Teoretic „Marin Preda” implementează proiectul de parteneriat strategic de tip KA2 – Digital Garden for European Schools – DigiEU, număr de referință la nivel european, 2019-1-IT02-KA201-062276, derulat și finanțat prin programul ERASMUS+. Proiectul este coordonat de PETIT PAS, o organizație non-guvernamentală din TRANI, Italia și se desfășoară în parteneriat cu alte patru instituții: DANMAR COMPUTERS din Polonia, MUNICIPIO DE LOUSADA din Portugalia, CROSS CULTURE INTERNATIONAL FOUNDATION CYPRUS LTD din Cipru și LICEUL TEORETIC MARIN PREDA din România.
Proiectul urmărește îmbunătățirea practicilor educaționale prin utilizarea metodologiei TEAL (Technology – Enhanced Active Learning), dezvoltarea competențelor elevilor, crearea unei sinergii între instituții active în domeniul educației, autorități locale și ONG – uri, promovarea cooperării la nivel european. Prin acest proiect, instituțiile partenere și-au propus să contribuie la creșterea calității procesului educațional.
Grupul țintă îl reprezintă, pe de o parte, elevi cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, iar pe de altă parte profesori de matematică, chimie, biologie, IT și de alte discipline (care au experiență în utilizarea unor metode de predare inovative), fermieri, nutriționiști, antreprenori locali.
În cadrul proiectului, se vor organiza cinci întâlniri transnaționale, câte una în fiecare țară parteneră, precum și două produse intelectuale. Primul, intitulat sugestiv TEAL Garden Classroom, (I.O.1) reprezintă un ghid pentru activitatea didactică, bazat pe utilizarea metodologiei TEAL (Technology – Enhanced Active Learning) în procesul educațional. Aceasta presupune utilizarea instrumentelor TIC în predare, lucrul în echipă, realizarea unor experimente similare celor din viața reală. Cel de-al doilea produs intelectual – Garden App (I.O.2) este o aplicație ce poate fi folosită pe un telefon smart sau o tabletă prin intermediul căreia elevii vor putea învăța despre anumite plante cultivate în țările implicate în proiect (informațiile se vor referi la aspecte precum: plantare, creștere, recoltare, valoare nutrițională, etc).
În perioada septembrie 2019 – august 2021, Liceul Teoretic „Marin Preda” implementează parteneriatul de schimb interșcolar cu titlul „New Approaches on Teaching Methods”, număr de referință la nivel european 2019-1-BG01-KA229-062332_4, derulat și finanțat prin programul ERASMUS+, acțiunea KA2. Proiectul este coordonat de o unitate de învățământ de nivel liceal din Bulgaria, VOCATIONAL HIGH SCHOOL OF TRANSPORT, RAZLOG și aduce împreună parteneri din Turcia - Samsun Ozel Arti Bilgi Anadolu Lisesi, Italia - Instituto Comprensivo Parco Della Viitoria (Italia) și România - Liceul Teoretic ”Marin Preda” din Turnu Măgurele (România).
Proiectul își propune să contribuie la dezvoltarea personală și profesională a elevilor, astfel încât aceștia să se integreze în societate, să acceseze cu succes piața muncii și să devină cetățeni responsabili. Activitățile planificate pentru fiecare mobilitate internațională vor contribui la îmbunătățirea unor competențe cheie ale elevilor: competența digitală și de utilizare a noilor tehnologii, competența de ”a învăța să înveți”, comunicarea în limbi străine și competența de comunicare și relaționare interpersonală.
Proiectul urmărește realizarea unui schimb de bune practici și inițierea unor metode care să încurajeze participarea părinților în viața școlii, ca factor esențial în obținerea unei educații de calitate. Prin apropierea părinților de școală, se vor putea combate fenomene negative precum: comportamentul agresiv, absenteismul, abandonul școlar sau lipsa de încredere în dascăli.
Proiectul, care se va derula pe o perioadă de 14 luni (septembrie 2019 – octombrie 2020), este coordonat de o unitate de învățământ din Bulgaria, „Yordan Zahariev”, Economics and Management School Kyustendil, având ca parteneri: Liceul Teoretic „Marin Preda”, Turnu Măgurele – Romania, Eidiko Sxoleio Apostolos Varnavas Ammochostou – Cipru, Ipssat Rocco Chinnici – Italia și Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi – Turcia.
Activitatea principală din proiect constă în realizarea unui schimb de experiență între reprezentanții instituțiilor implicate în proiect – profesori, părinți, alți membrii ai comunității școlare – în cadrul unei întâlniri transnaționale organizate în Kystendil, Bulgaria. Participanții din țările partenere vor analiza factorii care influențează relația școală – comunitate și vor identifica soluții pentru o implicare mai mare din partea comunității în viața școlii.